32 de întâlniri, 8 tematici diferite pentru copiii cu TSA înscriși în Asociația Zbor de Fluturi.

Prin proiectul „Labirintul relațiilor în lumea autismului” ne propunem să mergem cu activitățile noastre către comunitate, fie cadre didactice, elevi neurotipici, adulți cu profesii diverse, fie părinții copiilor cu TSA, cu scopul de a crește gradul de conștientizare și înțelegere asupra tulburării de spectru autism, cu atât mai mult cu cât numărul copiilor diagnosticați cu TSA este în creștere. Însă, tot în cadrul proiectului am organizat ateliere prin care copii care frecventează deja asociația să își dezvolte abilitățile de interacțiune socială.

Pentru a crea puntea de legătură între copii cu TSA și comunitatea din jurul lor știm că pașii trebuie să fie făcuți din ambele direcții.

Prin modurile în care interacționăm cu cei din jurul nostru reușim să ne adaptăm și să ne integrăm mai ușor sau nu, putem apoi să creăm relații sănătoase bazate pe încredere și ajutor reciproc. De asemenea, limbajul verbal, cât și cel non-verbal și paraverbal ne ajută să deschidem conversații și să legăm prietenii. În mod uzual, învățăm empiric toate acestea prin raportarea la ceilalți membri din familie și din comunitate. Testăm limite pentru a ne cunoaște mai bine și respectăm regulile societății pentru a fi acceptați de către comunitate.

Însă, pentru copii cu TSA socializarea, interacțiunea socială, oglinderea în privirea celuilalt și uneori și limbajul au un ritm de dezvoltare diferit. Persoanele din spectrul autism prezintă de cele mai multe ori dificultăți în a fi autonomi în grupuri mari și în a se îndrepta spre persoane necunoscute cu scopul de a crea conexiuni.

De aceea terapeuții asociației au organizat în cadrul proiectului grupuri de joacă și de socializare pentru 40 de copii cu TSA.

Toamna caldă ne-a dat ocazia să avem mai multe activități în afara centrului: în Grădina Botanică din Iași, în Parcul de aventură Superfun, la Palatul Culturii, la Arca lui Noe din Bârnova. Astfel, copiii cu TSA alături de terapeuți s-au bucurat de plimbări în natură, au explorat muzee și au completat fișe de explorator, au hrănit animăluțele din Bîrnova, au învățat să organizeze un picnic, dar și să respecte regulile ieșirii în oraș pentru prânz.

Pentru lunile de iarnă am organizat activități la centru, coordonate de terapeuți, dar și de specialiști din zona ceramicii sau gastronomiei. Astfel că au putut copiii să creeze propriile decorațiuni din ceramică și tăieței colorați, gustoși și sănătoși alături de Ilinca Aldea – Atelierul de Ceramică, respectiv Laura Grădinaru – Tăiței Grădinărești. Am încheiat luna, printr-un atelier dedicat Crăciunului, unde copii au cântat colinde, au împodobit împreună bradul, au pictat lucrările făcute la atelierul de ceramică și au scris scrisorile pentru moș Crăciun.

Prin toate aceste activități urmărim să:

  • dezvoltăm abilitațile de socializare și cooperare,
  • exprimăm propriile trăiri și emoții,
  • facilităm creșterea încrederii de sine,
  • învățarea și respectarea regulilor de grup.

În perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023 au loc ateliere de interacțiune socială pentru copiii cu TSA.

Împreună creăm o punte de legătură între copiii cu autism și comunitate.

Proiectul „Labirintul relațiilor în lumea autismului” este derulat de Asociația Zbor de Fluturi și finanțat prin programul În Stare de Bine (www.instaredebine.ro), susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Articole recente

Asociația ZBOR DE FLUTURI

COPYRIGHT © 2022 ASOCIATIA ZBOR DE FLUTURI- ALL RIGHTS RESERVED

Misiunea Asociatiei Zbor de Fluturi este să ofere o șansă de recuperare copiilor cu autism, prin servicii specializate, programe de terapie personalizate si promovarea drepturilor si demnitatii acestora. Copii sunt sustinuti în dezvoltarea abilităţilor lor cognitive, sociale si de limbaj.