Labirintul senzorial, o punte între copiii cu TSA și comunitate

Activitățile pe care le-am propus în cadrul proiectului „Labirintul relațiilor în lumea autismului” au avut un scop comun: acela de a crea legături mai puternice între membrii comunității ieșene.

Fie că ne gândim la relațiile pe care le legăm la școală sau la simple acțiuni cotidiene prin care interacționăm unii cu ceilalți ne-am dorit ca prin activitățile proiectului să exersăm empatia atât față de noi înșine, dar și față de cei care sunt diferiți de noi.

Astfel, am organizat cursuri pentru părinții copiilor cu TSA, activități cu copiii din centrul nostru, am dus labirintul senzorial în 8 instituții de învățământ din județul Iași, iar în februarie 2023, timp de 11 ore, labirintul senzorial va putea fi explorat în mod gratuit de către oricine în vârstă de peste 6 ani.

Crearea unui labirint senzorial care presupune, de fapt, suprastimulare auditivă, vizuală și proprioceptivă este metoda prin care oricine poate simți realitatea prin prisma unei persoane cu tulburare din spectrul autist.

Informațiile încă puține și de multe ori contradictorii despre autism care se găsesc în online ne-au determinat nu doar să realizăm cursuri și activități practice pe tema autismului, ci și să organizăm acest labirint deschis publicului larg cu scopul de a înțelege pe propria piele ce și cum simt persoanele cu TSA.

Credem noi că prin explorarea labirintului atât copiii, cât și adulții vor avea o imagine mai clară despre ce presupune acest diagnostic, de autism, și totodată avem încrederea că stigmatizarea, etichetarea și izolarea copiilor din spectrul autist și nu numai vor deveni fenomene din ce în ce mai rare la nivelul comunității ieșene.

De asemenea, ne propunem ca miturile despre autism să dispară, iar în locul lor să punem date științifice care au ca scop o informare corectă asupra acestei tulburări, dar și oferirea unei perspective mai ample despre cum putem fi de ajutor în cazul în care cunoaștem o persoană cu TSA.

Reacțiile pe care le-am primit de la cei care au avut deja experiența acestui labirint senzorial au fost diferite în funcție de grupa de vârstă. Astfel că cei mai mici participanți, elevi de școală primară și gimnazială, cu entuziasm au parcurs labirintul, iar la final feedback-ul lor a venit sub forma unor desene înduioșătoare care ne-au oferit nouă speranța că toleranța, empatia și prietenia îi caracterizează. Deschiderea cadrelor didactice de a explora acest labirint ne-a confirmat că nevoia de a înțelege acest fenomen există. De altfel, discuțiile dintre terapeuții asociației și profesori au confirmat numărul ridicat de copii cu CES, dar și necesitatea unor informații actualizate pentru a oferi sprijin adecvat cerințelor speciale.

Labirintul senzorial gândit de terapeuții din cadrul Asociației Zbor de Fluturi presupune purtarea unei perechi de ochelari speciali, a unei perechi de căști care amplifică sunete, a unei greutăți pentru gleznă folosită în antrenamentele sportive și deschiderea participantului de a urma indicațiile terapeutului.

Împreună creăm o punte de legătură între copiii cu autism și comunitate.

Proiectul „Labirintul relațiilor în lumea autismului” este derulat de Asociația Zbor de Fluturi și finanțat prin programul În Stare de Bine (www.instaredebine.ro), susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Articole recente

Asociația ZBOR DE FLUTURI

COPYRIGHT © 2022 ASOCIATIA ZBOR DE FLUTURI- ALL RIGHTS RESERVED

Misiunea Asociatiei Zbor de Fluturi este să ofere o șansă de recuperare copiilor cu autism, prin servicii specializate, programe de terapie personalizate si promovarea drepturilor si demnitatii acestora. Copii sunt sustinuti în dezvoltarea abilităţilor lor cognitive, sociale si de limbaj.